2009-05-28
 23:16:17

Vindkraftverk

        Vindkraftverk

Både bra och dåliga för miljön.


Med hjälp av vindkraftverk kan vi utvinna energi ifrån vindarna i naturen. Även om det är en motor som får vindkraftsverkets rotorer att rotera så är det till större del vinden som gör att ett arbete utförs. För varje varv rotorbladen snurrar så kan energi utvinnas. Jag tycker inte att vindkraftsverken är så dåliga för miljön just eftersom energin kommer från naturens egna krafter. Dessutom släpper inte vindkraftsverken ut några farliga ämnen eftersom motorn i dem inte förbrukar någon bensin/olja utan enbart energin från vindarna.


Det ända jag inte tycker är bra för miljön med vindkraft är att det går väldigt mycket energi att tillverka varje enskilt kraftverk. Något som också är mindre bra för miljön med dem är att de låter väldigt mycket och om man bor för nära ett kan man lätt få nedsatt hörsel. Eftersom de låter mycket kan fina naturområden lätt förstöras och inte utnyttjas eftersom man inte kan vara nära dem. Ofta vill man sätta dem vid kusten eftersom vindarna blåser starkare där och tyvärr innebär det att fina kustområden också försvinner. I ett bostadsområde som ligger nära ett kraftverk är ofta fastighetspriserna lägre än på andra ställen just eftersom kraftverken ofta stör. Ofta används platserna nära kraftverken för jordbruk, skogsbruk eller annan industri.

 Vindkraftsverk kan även vara en fara för fåglar eftersom dessa inte ser stolparna med sina rotorer och flyger rätt in i dem.


I en av världens största vindkraftsparker som ligger i Kalifornien finns det 4900 kraftverk och där dödas i genomsnitt 1300 rovfåglar plus ett antal mer vanliga fåglar årligen genom att de flyger in och krockar med rotorerna. Det finns även många vindkraftsverk ute till havs men där är det inte så många fåglar som flyger in i dem. För där flyger mest sjöfåglar och flyttfåglar och de är mycket smartare än rovfåglarna, som bara har ögonen på bytet och inte ser vart de flyger. Störa verkar kraftverken inte göra så mycket ute till havs för fiskarna har inte klagat än. Här i Sverige håller vi på att forska mycket om hur vindkraftsverken stör fåglar och andra djur men vi har inte kommit så långt.  

                       

Eftersom vindkraftsverken är så pass bra för miljön så tycker jag att de ska fortsätta finnas så länge jag själv slipper bo näta ett. För vem vill ha en stor propeller som väsnas på tomten.             

Historia
I samband med med kärnkraftsomröstningen och oljekrisen så började man diskutera mer aktivt om Vindkraftsproduktion i Sverige. Stora Experiment kraftverk började byggas med statliga bidrag. Det största verket i världen ett tag var på 3MW och kom från Sverige. 1891 byggde Paul la Cour som var Meteorolog och aerodynamiker, världens första el-producerande Vindmölla. År 1918 installerade Danmark sitt första vindkraftverk på ca 3MW. I Danmark under andra världskriget byggdes några stycken kraftverk med 2 eller 3 blad, Alla hade likströmsgenerator. Men vi människor utnyttjade vindenergi långt innan de och då menar jag för tusen år sedan då man började bygga segelbåtar, eller tillexempel för några hundra år sedan när man uppfann simpla kvarnar och som använde vinden som energikälla. Dock är inte de klassiska väderkvarnarna så gamla man tror att den kom ungefär någon gång under 1200-talet, Samtidigt som vattenkraftverket. Man har troliga teorier om när våra nuvarande kraftverk kom och vilket land som använde dem först men i de flesta fakta texter och historier jag har läst så är det Danmark. Och vindkraftverket såg ej dagens ljus förrän 1800-talet. De var ju Danmark som uppfann, och är ännu i dag ett land som är världsledande inom vindkraftverk. Elen de första vindkraftverken producerade var extremt dyrt och väldigt ineffektiva. Ett par briljanta idéer kom år 1980 av en dansk snickrare vid namn Christian Risanger som blev en stor inspirationskälla för de kommande vindkraftsverksbyggena. Eftersom han lyckades bygga små men helt fullt fungerande vindkraftverk med hjälp av bildelar och andra lättillgängliga komponenter.600Kw är vad ett vindkraftverk är nu för tiden men Christians små vindkraftverk hade en effekt på 22Kw.


  

Utveckling - Framtid

Utbyggnaden av vindkraftverken har stora möjligheter i alla världsdelar och allt fler startar nya utvecklingsprogram för vindenergi inom regeringen så framtiden ser ju mer än bra ut. Men dock är andra etablerade tekniker för elproduktion billigare än vad vindkraften är och på grund av detta så ger Sverige olika ekonomisk stöd till vindkraften. På 1970-talet då oljepriserna steg kraftigt började den moderna vindkraftutvecklingen börja, många olika länder började forska mer om vindkraft Och utbyggnaden har ökat mer sedan 1980-talet. Effekten på ca 94 000 MW vindkraftverk var installerade under 2007 i världen, de flesta vindkraftverk är i Europa och de har haft mest sedan 1990-talet. Tyskland leder med mest vindkraftverk på 22 000 MW följt av USA som har 16 800 MW, i Spanien har de 15 000MW Och därefter kommer Indien med ca 8 000 MW, i Sverige har vi 790 MW vindkraft. Internationella prognoserna visar fortsatt starkt på expansion inom tillväxtmöjligheterna, Målet inom riksdagen i Sverige är målet att vindkraften till år 2015 ska öka 10 TWh, det betyder eller rättare sagt motsvarar 6-7procent av den totala elförsörjningen. 2020 har energimyndigheterna som ett planerings mål och då ska 30 TWh vara vindkrafts el. För att utvecklingen för fortsatt framtid ska gå framåt så försöker man att driva på utvecklingen av vindkraft och att annan elproduktion från förnybar energislag ska ha ett certifikatsystem införas i Sverige. Och detta ska ge ekonomiska förutsättningar att vidtar utveckla dessa kraftslag.

Vindkraftverk kommer att vara en viktig och växande energikälla för framställning av elektricitet.

MW - Megawatt

Kw - Kilowatt

TWh - TeraWattTime



Av Micaela Norberg 8c

      Josefin Gullstrand 8c



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: